רשלנות רפואית בניתוחי ילדים

מילדים למתבגרים
 
תהליך בו ניתנים שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה וכאשר הסטייה גורמת נזק למטופל, שלא היה נגרם אלמלא אותה סטייה, מהווה את הבסיס של תביעות רשלנות רפואית. תביעות אזרחיות על רשלנות רפואית משויכות אל דיני נזיקין ומחייבות הוכחת נזק. במידה וניתן להוכיח כי התנהגות הנתבע מהווה רשלנות, נוצרת זכות לקבלת פיצויים ולכן הרשלנות היא מושג המתאר רמה מסוימת של אשמה.
בתחום הרפואה יש מאפיינים ייחודיים לעוולת הרשלנות ואותם כדאי להכיר גם בהקשר של ניתוחי ילדים. ראשית, החוק מבחין בין התרשלות בטיפול הרפואי עצמו לבין התרשלות בשל היעדר הסכמה מדעת ופגיעה באוטונומיה. שנית, עוולת הרשלנות כוללת את יסודות חובת הזהירות, ההתרשלות וגרימת הנזק. רק בהינתן יסודות אלו במהלך ניתוחי ילדים ניתן להקים עילה לתביעה ולקבל את הפיצויים כפי שקובע החוק.
מה מאפיין ניתוחי ילדים?
רפואת ילדים כוללת טיפול בילדים מינקות ועד בגרות. זהו תחום העוסק בהתפתחותם של ילדים ובו נחשפים הרופאים אל שורה ארוכה של הבדלים פיזיים ובריאותיים, סכנות ותופעות. רופא ילדים חייב להיות בקיא בכל ההתפתחויות האחרונות בתחום על מנת לבצע אבחון ולמנוע מראש בעיות העלולות להתעורר בתקופה הקריטית הזו.
על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית לאחר ניתוחי ילדים יש להקפיד על הצעדים הבאים:
א. איסוף המידע הרפואי – חוק זכויות החולה מאפשר לכל אדם בארץ לדרוש את התיעוד הרפואי מהמוסד המטפל. בחלק מהמקרים קבלת המידע כרוכה בתשלום סמלי, אולם מומלץ לעשות זאת מוקדם ככל האפשר ולבסס את התביעה על התיעוד ועל השלכותיו. במקביל, כדאי ליצור קשר עם עורך דין כדי לבחון את מכלול הנסיבות שהביאו לרשלנות לכאורה.
ב. חוות דעת מומחה – אחד הכלים החשובים העומדים לרשות תובעים בתביעות רשלנות רפואית הוא חוות דעת של מומחה. את חוות הדעת יש לקבל מרופא רלוונטי לענף של רפואת ילדים ולתחום בו מתקיים המשפט.
ג. קשר סיבתי – רק בהינתן קשר סיבתי בין התנהגות המזיק לבין הנזק ניתן לקבל פיצוי בנזיקין. בית המשפט מבחין בין קשר סיבתי עובדתי לבין קשר סיבתי משפטי, אך תפקידו של עורך הדין הוא לגבש יחד עם התובע אסטרטגיה שתצביע על הקשר הזה בכפוף לראיות הקיימות.
הרבה תביעות רשלנות רפואית מוגשות בגין גילוי מאוחר של מומים מולדים, עקב אי אבחון של מחלה או בשל אבחון לא נכון. בנוסף, רופא שאינו לוקח בחשבון את הפרמטרים הדרושים לביצוע אבחון חשוף גם הוא לתביעת רשלנות. על אף הקושי המנטאלי של התמודדות עם רשלנות רפואית בניתוח, אין סיבה לוותר על ההליך המשפטי. רצוי לפנות אל עורך דין ולהגיש תביעה על מנת למצות את הדין עם האשמים.
חוות דעת רשלנות רפואית

Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content