זהירות – טיול לפניך!

טיולים
 כל הורה חייב להדריך את ילדיו כיצד להיזהר ולהימנע ממגע עם מזיקים ארסיים. המלצה זו תקפה לכל אורך השנה, אך בחודשי הקיץ, כשבני הנוער בחופשה, היא מקבלת תוקף מיוחד. יש לזכור כי ההדרכה בנוגע לכללי הבטיחות רלוונטית הן למקרים בתוך הבית, והן בעת טיולים בטבע, עם משפחה וחברים.

חודשי הקיץ הם התקופה העיקרית בה המזיקים הארסיים יוצאים ועשויים לפגוש בילדים. במידה והילדים מעולם לא פגשו במזיקים פנים אל מול פנים (נחשים, עקרבים, נדל ארסי, צרעות וכו'), ההלם הראשוני עשוי ליצור נזקים בלתי הפיכים. ראשית, חשוב להדגיש בפני הילדים כי בשום מקרה אין לנסות להרוג את המזיקים, לפגוע בהם או חלילה לשחק איתם. בין אם מדובר על חיות ארסיות או לא, הניסיונות של הילדים לבצע היכרות קרובה עם המזיקים נגמרת ברוב המקרים בפינוי לבית חולים.

שנית, ילדים צריכים להכיר את ההבדלים בין מזיקים ארסיים למזיקים אחרים. אפשר להשתמש באתרי אינטרנט ייעודיים, להראות לילדים תמונות, וכך ליהנות משתי מטרות: מצד אחד הגברת המודעות של הילד לנוכחות של המזיק, ומצד שני הקניית ידע לגבי התכונות של כל מזיק והאופן בו הוא פועל בטבע.

כללי בטיוחת במפגש עם מזיקים ארסיים בטיול

כללי מפתח

על מנת להיכנס אל עובי הקורה, ולהדריך את הילדים כיצד להתנהג בעת מפגש מול מזיקים ארסיים יש לאמץ שיטות לימוד סבלניות. ילדים לא תמיד מפנימים את הסכנות העומדות מולם, בניגוד למבוגרים אשר קראו על מקרים קודמים, ויודעים מה המשמעות של מפגש לא מתוכנן עם מזיק ארסי. לאחר הדרכה כללית על ההבדלים בין המזיקים יש לעבור להסברים על התמודדות עם הכשות או נחישות. מספר כללי מפתח צריכים לעמוד לנגד עיניהם של ההורים והילדים על מנת להבטיח הליך קבוע:

-          יש להעביר את הנפגע למקום בטוח ולהרגיע אותו

-          חשוב להתקשר מיד אל שירותי החירום ולהזמין פינוי

-          במידה ומדובר על נחש, יש לקבוע במהירות את סוגו על מנת להבטיח טיפול יעיל

-          יש להימנע מסיכונים מיותרים או ניסיון להתמודד עם המזיק לבדו

בלי פחד – אבל עם מודעות

התפקיד המרכזי של הורים המעוניינים להדריך את הילדים הוא לשמור על איזון בין מודעות לבין הפנמת הסכנות. בני הנוער לא צריכים להילחץ כאשר הם פוגשים במזיקים, אלא פשוט לדעת כיצד להתרחק מהמקום, ולהפעיל את הגורמים המוסמכים לטיפול במקרה. ילד לחוץ שנמצא בפאניקה כתוצאה ממפגש עם מכרסם, ינהג בצורה לא נכונה, ויגביר את הסיכון בו הוא נמצא. לעומת זאת, ילד המכיר את הנוכחות של המזיקים ופגש בהם בתמונות, ספרים או סרטונים יכול להתמודד עם המצב בצורה נכונה יותר. ילדים בוגרים בגילאי 12 – 13 ומעלה , יכולים להתמודד עם הפחד בצורה רציונאלית ולהבין את מקורו ואת הסיבתיות הטמונה במעשיהם. לפיכך, כללי הבטיחות תקפים כפליים בהקניית ביטחון ורוגע בעת מצוקה.  

חשוב מאוד להוסיף עניין אל ההסברים הניתנים לילדים. לא כדאי לנקוט בטקטיקות של הפחדה, יש לערב אותם בשיחה, ועדיף לבצע את ההדרכה במקום סטרילי ורגוע. בצורה כזו ניתן להכין את הילדים לקראת מפגש מפתיע עם מזיקים בבית או בטבע, ולדאוג לכך שיפעלו כהלכה.

המאמר בחסות אמאל'ה ג'וק- הדברת מזיקים , הדברה בע"מ


Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content