כל מה שצריך לדעת על טקס העליה לתורה

הטקס
  

גיל 13 הוא גיל מצוות. עד גיל זה החמודים שלכם "מתחנכים למצוות" ועם הגיעם ל"גיל שאפשר להתחיל" הם הופכים ל"חייבים במצוות”. בכך, למעשה, הם נכנסים אל עולם המבוגרים ומקבלים עליהם את החובה לקיים מצוות ולצידה שלל זכויות (למשל הזכות  לעשות קידוש בשבת והזכות להדליק נרות חנוכה). את המאורע החשוב הזה, המציין את הפיכתו של הילד לנער, מציינים ביהדות במסגרת עליה לתורה. זהו טקס המתקיים ביית הכנסת ובמסגרתו משתתף הנער בקריאת התורה. טקס קריאת התורה המשלב לא מעט סממנים טקסיים הוא טקס חשוב ומרגש עבורכם ועבור הילד שקורא טקסט לא קל בכלל מול לא מעט אנשים.

 

מה כולל טקס העליה לתורה?

כאמור עליה לתורה מתקיימת בבית הכנסת ובמהלכה קורא הילד בתורה מול כל קהל המתפללים. אבל מה בדיוק הוא קורא? מתי? איך? ומה קורה לפני ואחרי ההקראה?

 

אחת מתקנות חז"ל הוותיקות ביותר מקימות את חובת הקריאה בתורה. לאורך כל השנה מתבצעת קריאה בתורה – של פרשה מספר תורה - במועדים קבועים בבית הכנסת. קריאת התורה נעשית בתפילת שחרית של שבת ושל  וחג, בתפילת מנחה בשבת, ומדי יום שני וחמישי בתפילת שחרית.

 

ביום העליה לתורה, לרוב הוא יום שבת, מתחלקת הקריאה בתורה לשבעה חלקים. חלק מתוך החלק השביעי נקרא שוב על ידי העולה לתורה. חלק זה מכונה "הפטרה". טקס העליה לתורה מתבצע כך:

 

שלב ראשון – הוצאת ספר התורה: ברוב בתי הכנסת זוכה לכבוד זה של הוצאת ספר התורה מארון הקודש חתן בר המצווה.

שלב שני: קריאה בתורה של שבעה אנשים.

שלב שלישי: הבן שלכם "נקרא לדגל" על ידי גבאי בית הכנסת. לרוב, העולה לתורה יקרא את ההפטרה וכן ברכה לפניה וברכה אחריה. בחלק מהעדות המנהגים כוללים קריאה של קטעים מהתורה בנוסף או במקום להפטרה ולברכות. הילד עולה לתורה כשהוא "חמוש" בכיפה ובטלית.

שלב רביעי: קולולו, תשואות, מחיאות כפיים והשלכת סוכריות.

שלב חמישי: סעודה או התכבדות בתקרובת שהבאתם לבית הכנסת.

 

מהן ההכנות הנדרשות לקראת עליה לתורה?

  1. איתור בית כנסת ותיאום עם הגורמים הרלוונטיים: בראשית התהליך עליכם לבחור בית כנסת בו תרצו לקיים את הקראת התורה. תאמו עם גבאי בית הכנסת את המאורע וסכמו אתו מתי זה קורה, מה תרצו שיהיה בטקס, בררו האם יש עוד עולים לתורה באותו תאריך, ואם כן הסכימו מראש על סדר העליה. מומלץ גם להגיע עם הילד לבית הכנסת שיתרשם מהנפשות הפועלות, מהאווירה וממהלך הדברים.
  2. בחירת סגנון אירוע: עליה לתורה יכולה להיות אינטימית ויכולה להיות חגיגה רבת משתתפים. היא יכולה להשתלב בחגיגות בר המצווה, למשל אם האורחים יגיעו לבית הכנסת ומשם ימשיכו למסעדה או אולם אירועים; היא יכולה להיות אירוע שנחגג מתחילתו עד סופו בבית הכנסת ואז יש חובה לארגן גם כיבוד לבית הכנסת (תקרובת או ארוחה של ממש) והיא יכולה להיות אירוע סופר מצומצם בו ישתתפו רק בני המשפחה הגרעינית.
  3. לימודי בר מצווה: זהו השם שניתן ללימודי קריאה בתורה. הטקסט המקראי קשה לקריאה ויש לקוראו לפי טעמים. על כן הקראתו מחייבת הכנה ולימודים. הכנות אלה לרוב אורכות מספר חודשים.
  4. הזמנות: הודיעו למוזמנים מספיק זמן מראש על המאורע.
  5. רכישת טלית ותפילין: זהו מאורע סמלי ובעל חשיבות טקסית. בעדות רבות השתרש המנהג של רכישת "ערכת ההתבגרות" לנערים הצעירים שמאז הגיעם למצוות מחויבים בהנחת תפילין. הטלית משמשת אותם בעת העליה לתורה. כמובן שניתן "להתארגן" על טלית ולא חייב לרוכשה, אך מנהג הרכישה הפך לחלק מטקס העליה לתורה ונושא בחובו משמעויות סמליות רבות חשיבות.

 

לסיכום, טקס עליה לתורה הוא טקס ההתבגרות היהודי האולטימטיבי. הוא כולל טקסים ופעולות שיש להתכונן אליהן מראש. ההכנה לטקס זה לא פחות חשובה מההכנה לחגיגות בר המצווה.


Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content